top of page
JESAJA 50-57
Vecka 39
  26-30 sep 2022
Veckans läsning

Måndag 26 sep

Seminarie TV 28

Svaret på frågan ställd i avsnittet skriver du ner i 'Justcoach' appen.

Klicka här för info om nedladdning.

_________________________

Tisdag 27 sep

Jesaja 50-52    Läs/Lyssna   Elevbok

  • Läs Jesaja 50:5–7; 1 Nephi 19:9 och Läran och förbunden 19:16–19 och skriv vad dessa skriftställen lär dig om: 1. Vad Frälsaren uthärdade för att åstadkomma försoningen. 2. Vad som motiverade honom att genomgå ett så enastående svårt och plågsamt lidande.

  • Beskriv de två slags människor som Jesaja talade om i verserna 10–11. Tänk på någon situation som ungdomar i din ålder ställs inför. Ge ett exempel på hur dessa två slags människor skulle handla i den situationen.

________________________

Onsdag 28 sep

 

Jesaja 53    Läs/Lyssna   Elevbok

  • Efter att ha läst hela Jesaja 53, skriv då kort om vad som gjorde det största intrycket på dig och vad du känner när du tänker på vad Frälsaren har gjort för dig och hela människosläktet.

_________________________

Torsdag 29 sep

 

Jesaja 54-57    Läs/Lyssna   Elevbok

  • Läs Jesaja 55:8-9. På vad sätt är budskapet i dessa verser trösterikt? Läs Jakob 4:8 och berätta hur vi kan lära känna Guds tankar och vägar.

________________________

Fredag 30 sep

Nyckelskriftställe: Jesaja 53:3-5

  • Som vi har lärt oss tidigare, Jesaja använder ett vackert symbolspråk. Vad tror du han menar med följande uttryck som du finner i dessa verser:

  • "det var våra sjukdomar han bar, våra smärtor tog han på sig"

  • "Straffet blev lagt på honom för att vi skulle få frid"

  • "genom hans sår är vi helade"

christ-flagellation.jpeg

Bakgrund

 

Denna veckan vill Jesaja lyfta fram det centrala i Guds plan för människan, nämligen  frälsning  genom "Herrens tjänare" Jesus Kristus. Profeten förutser Jesu lidande och skriver att vi, "genom hans sår", kan bli helade (läs nyckelskriftstället Jesaja 53:3-5). "Hur ljuvliga är inte glädjebudbärarens fotsteg" som förkunnar detta budskap om Guds frälsning (Jesaja 52:7). Vi lär oss vidare att ett liv med Herren är ett liv i frid, för det finns ingen frid för de ogudaktiga (Jesaja 57:21). Och Herrens vägar är inte våra vägar, hans tankar är så mycket högre än våra (Jesaja 55:8-9); därför behöver vi sätta vår lit till Gud som har hela perspektivet. 

I Juda och Israels kungahistoria finner vi Jesaja här, ca 740-701 f Kr. 

Veckans video

"Han var föraktad och övergiven av människor, en smärtornas man och förtrogen med lidande, lik en som man skyler ansiktet för, så föraktad att vi räknade honom för intet.

 

Men det var våra sjukdomar han bar, våra smärtor tog han på sig, medan vi höll honom för att vara hemsökt, slagen av Gud och pinad.

 

Han var genomborrad för våra överträdelsers skull, slagen för våra missgärningars skull. Straffet var lagt på honom för att vi skulle få frid, och genom hans sår är vi helade."

Jesaja 53:3-5

Seminarie TV 28

Louis Herrey och Marcus Brändh presenterar veckans läsning och lyfter fram viktiga principer.

Den lidande tjänaren

En annorlunda men uppbyggande sammanfattning av läsningen, från Scripture Project.

Tröst från Herren

För den som vill fördjupa sig mer i Gamla testamentet. Video från Book of Mormon Central.

Jesaja 40-66 förklaras

Skaparna av Bible Project ger oss denna lärorika presentationen av Ordspråksboken. 

Ladda ner JUSTCOACH appen

Klicka här för att få info om nedladdning. Du behöver appen för att kunna rapportera STV och läsningen under veckan. Dessutom får du utvalda dagliga skriftställen att begrunda.

Skärmavbild 2022-08-16 kl. 21.26.55.png

Teaching with Power

Ett förslag till dig som är lärare om hur du kan undervisa veckans läsning. Av Ben Wilcox.

Skrift-ställen du inte bör missa!

Profetia om Messias lidande

Jesaja 50:6

"Jag höll fram min rygg åt dem som slog mig och mina kinder åt dem som ryckte ut mina skäggstrån. Jag dolde inte mitt ansikte för hån och spott."

Vi kommer till Sion - får evig glädje

Jesaja 51:11

"Så skall Herrens friköpta vända tillbaka och komma till Sion med jubel. Evig glädje skall kröna deras huvuden, fröjd och glädje skall komma över dem, men sorg och suckan skall fly bort."

Sonen talar för Fadern

Jesaja 51:16

"Jag har lagt mina ord i din mun och övertäckt dig med min hands skugga för att plantera himlen och grunda jorden och för att säga till Sion: Du är mitt folk."

Sions återlösning genom kraft i prästadömet

Jesaja 52:1-2

"Vakna upp, vakna upp, kläd dig i din styrka, du Sion, kläd dig i din högtidsskrud, du Jerusalem, du heliga stad, ty ingen oomskuren eller oren skall härefter komma in i dig. Skaka stoftet av dig, stå upp och intag din plats, Jerusalem. Lös banden från din hals, du fångna dotter Sion."

"Högtidsskrud" är en symbol för prästadömets makt som blev återställt i dessa sista tider - som är de tider Jesaja talar om. "Lös banden från din hals" betyder borttagandet av Guds förbannelser.

Kristus - glädjebudbäraren

Jesaja 52:7

"Hur ljuvliga är inte glädjebudbärarens fotsteg när han kommer över bergen och förkunnar frid, bär fram goda nyheter och förkunnar frälsning och säger till Sion: "Din Gud är konung!"

Nyckelskriftställe: Viktigaste profetia om Messias lidande

Jesaja 53:3-5

"Han var föraktad och övergiven av människor, en smärtornas man och förtrogen med lidande, lik en som man skyler ansiktet för, så föraktad att vi räknade honom för intet. Men det var våra sjukdomar han bar, våra smärtor tog han på sig, medan vi höll honom för att vara hemsökt, slagen av Gud och pinad. Han var genomborrad för våra överträdelsers skull, slagen för våra missgärningars skull. Straffet var lagt på honom för att vi skulle få frid, och genom hans sår är vi helade."

Mer profetior om Messias lidande

Jesaja 53:6-9

"Vi gick alla vilse som får, var och en gick sin egen väg, men all vår skuld lade Herren på honom. Han blev misshandlad, men han ödmjukade sig och öppnade inte sin mun. Lik ett lamm som förs bort till att slaktas, lik ett får som är tyst inför dem som klipper det, så öppnade han inte sin mun. Genom våld och dom blev han borttagen. Vem i hans släkte besinnar att när han rycktes bort från de levandes land, blev han plågad på grund av mitt folks överträdelse? Bland de ogudaktiga fick han sin grav,men hos en rik var han i sin död, ty han hade ingen orätt gjort,och svek fanns inte i hans mun."

Herren ska samla oss i barmhärtighet

Jesaja 54:7-8, 10

Ett kort ögonblick övergav jag dig, men i stor barmhärtighet vill jag nu samla dig. När min vrede vällde fram dolde jag ett ögonblick mitt ansikte för dig, men nu vill jag med evig nåd förbarma mig över dig,  säger  Herren  din återlösare...  Även om bergen viker bort och höjderna vacklar, så ska min nåd inte vika från dig eller mitt fridsförbund vackla, säger Herren din förbarmare.

Evangeliet är fritt för alla

Jesaja 55:1

"Hör, alla ni som törstar, kom till vattnet! Och ni som inte har pengar, kom och köp säd och ät! Ja, kom och köp  säd utan pengar och vin och mjölk för ingenting."

Guds har ett perspektiv som inte vi har (därför borde vi lita på honom)

Jesaja 55:8-9

"Mina tankar är inte era tankar, och era vägar är inte mina vägar, säger Herren. Nej, liksom himlen är högre än jorden, så är mina vägar högre än era vägar och mina tankar högre än era tankar.

bottom of page